Shenington

26 – 28 July 2024



Thursday 25th July

Action	Class	Time from	Time until	Notes
Parking of working vehicles	All	09.00		Please be respectful of Officials instructions
Online Signing on/Documentation	All	Wednesday 24 th July	09.00 (Saturday 27 th July)	Online Signing on via the link emailed out
				You must be signed on before you go on track for Friday
				Practice
Online Scrutineering	All	Wednesday 24 th July	09.50 (Saturday 27 th July)	Online Scrutineering via the link emailed out
Practice Slick & Wet Tyre Collection	All	15.00	17.00	From the Tyre Distribution centre
Fuel Collection	All	16.00	17.30	From the Vital Equipment Station

BRITISH KART CHAMPIONSHIPS







Shenington

26 – 28 July 2024



21.04

05.18



BE A TOOL PEBEL

Action	Class	Time from	Time until	Notes
Parking of working vehicles	All	07.00		Please be respectful of Officials instructions
				Online Signing on via the link emailed out
Online Signing on/Documentation	All	Wednesday 24 th July	09.00 (Saturday 27 th July)	You must be signed on before you go on track
Online Scrutineering	All	Wednesday 24 th July	09.50 (Saturday 27 th July)	Online Scrutineering via the link emailed out
Drivers Briefing	Junior X30	08.15		Held in the Race Centre – attendance is mandatory.
Drivers Briefing	Senior X30	08.35		Held in the Race Centre – attendance is mandatory.
	Water Swift Restricted	08.55		
Drivers Briefing	& Water Swift			Held in the Race Centre – attendance is mandatory.
Drivers Briefing	KZ2	09.15		Held in the Race Centre – attendance is mandatory.
	Team	09.35		
Entrants Briefing	Entrants/Managers			Held in the Race Centre - attendance is mandatory.
		08.30	11.00	
Fuel Collection	All	12.00	15.00	From the Vital Equipment Station
		16.00	17.00	
Practice Slick & Wet Tyre Collection	All	08.00	10.00	From the Tyre Distribution centre
Tyre Distribution (Shop) open	All	10.00	13.50	Tyre Distribution Centre
		14.30	17.00	
Registering of Sealed Wet tyres	KZ2	10.00		KZ2 to hand in their sealed race wets in Parc Ferme
Transponder Allocation/Collection	All	11.00		From the Race Centre
Race Tyre Fitment	Water Swift Restricted	11.00	12.00	In Parc Ferme
Race Tyre Fitment – Saturday Race Tyres	Senior X30	12.15	13.15	In Parc Ferme
Race Tyre Fitment – Saturday Race Tyres	KZ2	14.30	15.30	In Parc Ferme
Race Tyre Fitment – Saturday Race Tyres	Junior X30	16.10	17.10	In Parc Ferme
Race Tyre Fitment – Saturday Race Tyres	Water Swift	17.10	18.10	In Parc Ferme
Physical Scrutineering	Senior X30 & Water	16.30	17.30	In the Scrutineering Bay
	Swift			
PPE Scrutineering	All			Helmets (Dry & Wet), Suits & Boots will be checked for
				conformity by the Scrutineering team during Practice for all
				classes.

BRITISH KART CHAMPIONSHIPS

Competitors are reminded that the Event Partner stickers are to be displayed correctly

This is a mandatory requirement FROM 1ST PRACTICE ON FRIDAY. Stickers will be available in the Race Centre during the Event.

Shenington

26 – 28 July 2024



Friday Continued

Wera ISA RART CHAMPIONSHIPS

Practice	Class	Group	Start time	Notes		
Practice 1	Junior X30	8 – 42 inc GP	10.00	Duration 8 minutes		
Practice 1	Junior X30	44 - 96	10.10	Duration 8 minutes		
Practice 1	Senior X30	1 - 33	10.20	Duration 8 minutes		
Practice 1	Senior X30	36 - 99	10.30	Duration 8 minutes		
Practice 1	Water Swift Restricted	All	10.40	Duration 8 minutes		
Practice 1	Water Swift	All	10.50	Duration 8 minutes		
Practice 1	KZ2	All	11.00	Duration 8 minutes		
Practice 2	Junior X30	8 – 42 inc GP	11.20	Duration 8 minutes		
Practice 2	Junior X30	44 - 96	11.30	Duration 8 minutes		
Practice 2	Senior X30	1 - 33	11.40	Duration 8 minutes		
Practice 2	Senior X30	36 - 99	11.50	Duration 8 minutes		
Practice 2	Water Swift Restricted	All	12.00	Duration 8 minutes		
Practice 2	Water Swift	All	12.10	Duration 8 minutes		
Practice 2	KZ2	All	12.20	Duration 8 minutes		
Transponders must be fitte	ed from Practice 3 onwards – Junior X30	If your transponder i 8 – 42 inc GP	s not fitted or working o	correctly, you will be given a technical flag and you may be reported to the Stewards. Duration 8 minutes		
Practice 3	Junior X30	44 - 96	12.50	Duration 8 minutes		
Practice 3	Senior X30	1 - 33	13.00	Duration 8 minutes		
Practice 3	Senior X30	36 - 99	13.10	Duration 8 minutes		
Practice 3	Water Swift Restricted	All	13.20	Duration 8 minutes		
Practice 3	Water Swift	All	13.30	Duration 8 minutes		
Practice 3	KZ2	All	13.40	Duration 8 minutes		
Break 13.50 – 14.30						



Shenington

26 - 28 July 2024



Friday Continued

Practice	Class	Group	Start time	Notes
Practice 4	Junior X30	8 – 42 inc GP	14.30	Duration 8 minutes
Practice 4	Junior X30	44 – 96	14.40	Duration 8 minutes
Practice 4	Senior X30	1 - 33	14.50	Duration 8 minutes
Practice 4	Senior X30	36 - 99	15.00	Duration 8 minutes
Practice 4	Water Swift Restricted	All	15.10	Duration 8 minutes
Practice 4	Water Swift	All	15.20	Duration 8 minutes
Practice 4	KZ2	All	15.30	Duration 8 minutes
Practice 5	Junior X30	8 – 42 inc GP	15.50	Duration 8 minutes
Practice 5	Junior X30	44 - 96	16.00	Duration 8 minutes
Practice 5	Senior X30	1 - 33	16.10	Duration 8 minutes
Practice 5	Senior X30	36 - 99	16.20	Duration 8 minutes
Practice 5	Water Swift Restricted	All	16.30	Duration 8 minutes
Practice 5	Water Swift	All	16.40	Duration 8 minutes
Practice 5	KZ2	All	16.50	Duration 8 minutes

Shenington

26 – 28 July 2024



×

05.20

<u>-</u>

21.03

Saturday 27th July

Action	Class	Time from	Time until	Notes
Fuel Collection	All	08.00	11.00	From the Vital Equipment Station
		12.00	15.00	
Tyre Parc Ferme Open	All	08:00	18.00	In Parc Ferme
Tyre Distribution (Shop)	All			Tyre Distribution Centre Will be open for Wet Tyres only and
				times will be notified via Event Bulletin
Drivers Briefing	All	08.30		Only for drivers not attending Friday Practice
Media Briefing		08.45		Attendance is Mandatory for all Signed on Media
Physical Scrutineering	Senior X30 & Water Swift	08.00	09.00	Only Drivers not attending Friday Practice
Race Tyre Fitment – Sunday Race Tyres	KZ2	09.00	09.45	In Parc Ferme
Race Tyre Fitment – Sunday Race Tyres	Water Swift	12.30	13.30	In Parc Ferme
Race Tyre Fitment – Sunday Race Tyres	Junior X30	14.30	15.30	In Parc Ferme
Race Tyre Fitment – Sunday Race Tyres	Senior X30	16.30	17.30	In Parc Ferme

BRITISH KART CHAMPIONSHIPS

Practice & Warm Up	Class	Group	Start Time	Notes
Warm Up	Junior X30	8 – 42 inc GP	09.00	Duration 5 minutes
Warm Up	Junior X30	44 – 96	09.08	Duration 5 minutes
Warm Up	Senior X30	1 - 33	09.16	Duration 5 minutes
Warm Up	Senior X30	36 - 99	09.24	Duration 5 minutes
Warm Up	Water Swift Restricted	All	09.32	Duration 5 minutes
Warm Up	Water Swift	All	09.40	Duration 5 minutes
Warm Up	KZ2	All	09.48	Duration 5 minutes

Practice & Timed Qualifying	Class	Group	Gate Open	Gate Close	Start Time	Notes
Timed Qualifying	Junior X30	Group 1	09.50	10.08	10.00	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Junior X30	Group 2	10.02	10.10	10.12	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Senior X30	Group 1	10.14	10.22	10.24	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Senior X30	Group 2	10.26	10.34	10.36	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Water Swift Restricted	Group 1	10.38	10.46	10.48	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Water Swift	Group 2	10.50	10.58	11.00	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	KZ2	All	11.02	11.10	11.12	Duration 6 minutes

Shenington



26 – 28 July 2024



Practice/Heats/Repechage/Finals	Class	Group	Gate Open	Gate Close	Start	Notes				
Race 1 – Heat 1	Junior X30	ВvС	11.20	11.28	11.30	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 2 – Heat 1	Senior X30	ВvС	11.35	11.43	11.45	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 3 – Heat 1	Water Swift Restricted	All	11.50	11.58	12.00	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 4 – Heat 1	Water Swift	All	12.05	12.13	12.15	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 5 – Heat 1	KZ2	All	12.20	12.28	12.30	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 6 – Heat 2	Junior X30	AvC	12.35	12.43	12.45	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 7 – Heat 2	Senior X30	AvC	12.50	12.58	13.00	Duration 8 minutes + 1 lap				
	Break 13.15 – 14.15									
Race 8 – Heat 3	Junior X30	A v B	14.05	14.13	14.15	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 9 – Heat 3	Senior X30	A v B	14.20	14.28	14.30	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 10 – Heat 2	Water Swift Restricted	All	14.35	14.43	14.45	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 11 – Heat 2	Water Swift	All	14.50	14.58	15.00	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 12 – Heat 2	KZ2	All	15.05	15.13	15.15	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 13	Junior X30	Repechage	15.20	15.28	15.30	Duration 8 minutes + 1 lap				
Race 14	Water Swift Restricted	Final	15.35	15.43	15.45	Duration 12 minutes + 1 lap				
Race 15	Water Swift	Final	16.00	16.08	16.10	Duration 12 minutes + 1 lap				
Race 16	KZ2	Final	16.25	16.33	16.35	Duration 12 minutes + 1 lap				
Race 17	Senior X30	Final	16.50	16.58	17.00	Duration 12 minutes + 1 lap				
Race 18	Junior X30	Final	17.15	17.23	17.25	Duration 12 minutes + 1 lap				

Shenington



26 - 28 July 2024



05.21

21.01

Sunday 28th July

Action	Class	Time from	Time until	Notes
Tyre Parc Ferme Open	All	08.00	17.45	In the Parc Ferme
Tyre Distribution (shop)	All			Tyre Distribution Centre Will be open for Wet Tyres only and times will be notified via Event Bulletin

Practice & Warm Up	Class	Group	Start Time	Notes
Warm Up	Junior X30	8 – 42 inc GP	09.00	Duration 5 minutes
Warm Up	Junior X30	44 - 96	09.08	Duration 5 minutes
Warm Up	Senior X30	1 - 33	09.16	Duration 5 minutes
Warm Up	Senior X30	36 - 99	09.24	Duration 5 minutes
Warm Up	Water Swift Restricted	All	09.32	Duration 5 minutes
Warm Up	Water Swift	All	09.40	Duration 5 minutes
Warm Up	KZ2	All	09.48	Duration 5 minutes

Practice & Timed Qualifying	Class	Group	Gate Open	Gate Close	Start Time	Notes
Timed Qualifying	Junior X30	Group 1	09.50	09.58	10.00	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Junior X30	Group 2	10.02	10.10	10.12	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Senior X30	Group 1	10.14	10.22	10.24	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Senior X30	Group 2	10.26	10.34	10.36	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Water Swift Restricted	Group 1	10.38	10.46	10.48	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	Water Swift	Group 2	10.50	10.58	11.00	Duration 6 minutes
Timed Qualifying	KZ2	All	11.02	11.10	11.12	Duration 6 minutes

Shenington



26 – 28 July 2024



Sunday Continued

Practice/Heats/Repechage/Finals	Class	Group	Gate Open	Gate Close	Start	Notes
Race 19 – Heat 4	Junior X30	ВvС	11.20	11.28	11.30	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 20 – Heat 4	Senior X30	ВvС	11.35	11.43	11.45	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 21 – Heat 3	Water Swift Restricted	All	11.50	11.58	12.00	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 22 – Heat 3	Water Swift	All	12.05	12.13	12.15	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 23 – Heat 3	KZ2	All	12.20	12.28	12.30	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 24 – Heat 5	Junior X30	AvC	12.35	12.43	12.45	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 25 – Heat 5	Senior X30	AvC	12.50	12.58	13.00	Duration 8 minutes + 1 lap
	lucies V70	A D		15 - 14.15	1415	
Race 26 – Heat 6	Junior X30	A v B	14.05	14.13	14.15	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 27 – Heat 6	Senior X30	A v B	14.20	14.28	14.30	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 28 – Heat 4	Water Swift Restricted	All	14.35	14.43	14.45	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 29 – Heat 4	Water Swift	All	14.50	14.58	15.00	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 30 – Heat 4	KZ2	All	15.05	15.13	15.15	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 31	Junior X30	Repechage	15.20	15.28	15.30	Duration 8 minutes + 1 lap
Race 32	Water Swift Restricted	Final	15.35	15.43	15.45	Duration 12 minutes + 1 lap
Race 33	Water Swift	Final	16.00	16.08	16.10	Duration 12 minutes + 1 lap
Race 34	KZ2	Final	16.25	16.33	16.35	Duration 12 minutes + 1 lap
Race 35	Senior X30	Final	16.50	16.58	17.00	Duration 12 minutes + 1 lap
Race 36	Junior X30	Final	17.15	17.23	17.25	Duration 12 minutes + 1 lap



Shenington

26 - 28 July 2024



Competitor No

There will be an Award Ceremony after the Final Results are published for the top 3 drivers in each class, plus winning Mechanic on both Saturday and Sunday.
 Drivers are required to attend wearing their race suit and bring their Helmets.



The Wera Tools British Kart Championships will feature in the FIA International Karting Ranking for the first time in 2024, a computerised global ranking system offering an opportunity for British Kart Championship drivers to be propelled onto the world's stage.

This ranking gives an overall view of a driver's performance regardless of the category^{*} in which they compete within the BKC. It's an additional opportunity to reward drivers through an overall global ranking that gives priority to consistency of performance throughout the year, as the eight best results are taken into account and a prestigious trophy at the end of year prize giving ceremony.

In 2023 over 2000 drivers were classified globally in some of the most competitive championships in the world and the winner was none other than BKC graduate Lewis Wherrell. All drivers that are entered for the BKC in eligible classes are automatically entered into the ranking system.